Andre Sollie

André Sollie (Mechelen, 1947) volgde een opleiding grafisch ontwerpen in Brussel en ging werken in de reclamewereld. Vanaf de jaren zeventig richtte hij zich meer en meer op het maken van illustraties voor jeugdboeken en de lay-out daarvan, en met succes: in de jaren tachtig werd Sollie een veelgevraagd illustrator. Hij maakte illustraties en omslagontwerpen voor in totaal meer dan tweehonderd boeken voor verschillende uitgeverijen.

Met zijn poëzie won hij in 1985 de tweejaarlijkse prijs Dichter bij jeugd. Het jaar erop verscheen zijn eerste dichtbundel voor tieners, Soms dan heb ik flink de pest in. In 2008 verscheen Altijd heb ik wat te vieren, een nieuwe dichtbundel voor kinderen. Voor het in 2000 verschenen Wachten op matroos van Ingrid Godon schreef Sollie de woorden. Het boek werd een groot succes en werd bekroond met een Gouden Griffel, Boekenpauw, Boekenwelp en een Vlag en Wimpel van de penseeljury.y.

Sindsdien maakte André Sollie meer prentenboeken. Dubbel Doortje gaat over de wonderen van het lichaam en werd in 2005 bekroond met een boekenpluim. Een raadsel voor Roosje was goed voor de driejaarlijkse Vlaamse Cultuurpijs, De Zomerzot werd bekroond met de Boekenpauw 2010 . De novelle Nooit gaat dit over (2005) was zijn eerste boek voor adolescenten, die in 2011 is verfilmd in Noordzee Texas.