Daan Remmerts de Vries

Daan Remmerts de Vries (1962) volgde de opleiding Tekenen en handvaardigheid aan De Witte Lelie in Amsterdam en stond een half jaar lang voor de klas. Hij reisde veel en deed daar verslag van in reisboeken. Hij is iemand met vele talenten: hij maakt muziek, hij tekent, schildert, fotografeert en hij schrijft natuurlijk.
In 1990 debuteerde Daan Remmerts de Vries als kinderboekenschrijver met Zippy en Slos. Zijn prentenboek Mijn tuin, mijn tuin, waar Ted van Lieshout de tekst bij schreef, werd in 1997 bekroond met een Zilveren Griffel en kreeg een Vlag en Wimpel van de Penseeljury. Ook voor Willis (1999) ontving Remmerts de Vries een Vlag en Wimpel. Met zijn boek Godje (2002) was het toen echt raak: een Gouden Griffel! De Noordenwindheks werd in 2005 bekroond met een Zilveren Griffel. Voor Bernie King en de magische cirkels kreeg hij een Vlag en Wimpel in 2009. In 2010 ontving Daan een tweede Gouden Griffel voor Voordat jij er was, geïllustreerd door Philip Hopman. In 2010 maakte hij ook samen met Philip Hopman het prentenboek voor de Kinderboekenweek Stimmy of het oerwoud in de stad. In 2015 werd het boek Soms laat ik je even achter bekroond met een Zilveren Griffel, Daan Remmerts de Vries werd hiervoor ook genomineerd voor de Woutertje Pieterseprijs.
Daan schreef en illustreerde tot nog toe een kleine veertig kinderboeken. Sinds 2003 heeft hij ook al vier romans voor volwassenen geschreven, bijvoorbeeld De harpij, die in 2014 onder een pseudoniem verscheen. Daan Remmerts de Vries woont in Amsterdam.

Nieuws