Martha Heesen

Martha Heesen (Oisterwijk, 1948) kon op de lagere school in haar geboortedorp niet aarden. Ze ging naar een andere school in Tilburg. Daar volgde ze ook de Rijks HBS. Ze verhuisde naar Amsterdam en ging Nederlands studeren met als bijvakken Japans en Italiaans.

Na haar studie werkte Martha Heesen als vertaalster. Ze vertaalde vooral veel boeken uit het Engels, omdat ze dat altijd veel las. Ze is pas op latere leeftijd gaan schrijven, meer omdat ze dat zelf leuk vond dan omdat ze van plan was het te laten uitgeven. Haar eerste boek Het Plan-stoffel verscheen in 1993. Ze kreeg drie jaar achter elkaar een Zilveren Griffel: in 2000 voor De vloek van Cornelia, in 2001 voor Mijn zusje is een monster en in 2002 voor Stekels. Toen Faas niet thuiskwam werd bekroond met de Gouden Uil.

De hoofdpersonen in de boeken van Martha Heesen hebben allemaal iets gemeen met elkaar. Ze zijn alleen, in zichzelf gekeerd alsof ze in een (fantasie)wereld leven en ze zijn gevoelig en dromerig. Veel van haar boeken hebben betrekking op familiebanden. Na twintig jaar in Amsterdam te hebben gewoond, woont ze nu samen in Oegstgeest.

In 2015 werd de Theo Thijssen-prijs aan haar toegekend – de driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliiteratuur. ‘Martha Heesen brengt ongemerkt in haar kleine verhalen verschillende generaties samen en verkent met veel zin voor nuance en diepgang hun soms pijnlijke, soms ingewikkelde, soms geheimzinnige, maar altijd onverwachte en daardoor spannende familiegeschiedenis. Ze schreef bijna ongemerkt een oeuvre bij elkaar met een enorm grote zeggingskracht. Daar word je stil van.’ (Fragment uit het juryrapport)

Nieuws