Sieb Posthuma

Sieb Posthuma (1960 – 2014) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Hij maakte jarenlang tekeningen voor weekbladen en kranten als HP de Tijd en NRC-Handelsblad. Ook tekende Posthuma talloze coverillustraties voor romans van onder andere Thomas Mann en Simon Carmiggelt.

Midden jaren negentig begon Sieb Posthuma met het illustreren van (prenten)boeken. In 2001 verscheen zijn eerste zelfgeschreven en -getekende prentenboek voor kinderen, over zijn eigen foxterriër Rintje. In dat jaar begon hij voor NRC-Handelsblad met een wekelijks verhaal met tekeningen over Rintje op de Kinderpagina. Er volgden meer prentenboeken en bundels met voorleesverhalen, en ook muzikale theatervoorstellingen over Rintje. Ook ontwierp hij de decors en kostuums voor de balletvoorstelling Coppelia.

Voor de kinderboeken Rintje (in 2002) en Peter en de Wolf (in 2005) kreeg Sieb Posthuma van de Penseeljury een Vlag en Wimpel. In 2007 ontving hij een Zilveren Penseel voor Feodoor heeft zeven zussen. In 2009 kreeg hij het Gouden Penseel voor Boven in een groene linde zat een moddervette haan: de 75 mooiste fabels. In 2012 kreeg hij voor de tweede maal het Gouden Penseel, dit keer voor zijn illustraties in het boek Een vijver vol inkt.

Nieuws