Toon Tellegen

Toon Tellegen (Den Briel, 1941) studeerde medicijnen in Utrecht. In 1970 vertrok hij naar Kenia, waar hij drie jaar in een ziekenhuis in het gebied van de Maasai werkte. Daarna werkte hij vele jaren als huisarts in Amsterdam waar hij nog steeds woont.

In 1980 verscheen zijn eerste boek: De zin van een liguster, een dichtbundel voor volwassenen. Zijn eerste bundel kinderverhalen, Er ging geen dag voorbij, werd gepubliceerd in 1984. Het waren verhalen die Tellegen elke avond voor het slapengaan aan zijn dochter vertelde. Toen ze daar te oud voor werd, is hij ze gaan opschrijven, iedere avond één. Met zijn verhalen over de eekhoorn, de mier en alle andere dieren kreeg hij niet alleen bekendheid bij ons, maar ook in Frankrijk, Engeland, Italië, Spanje, Duitsland, Zweden, Tsjechië, China, Rusland, Polen, Finland, de Verenigde Staten en nog veel meer landen. Er zijn inmiddels twee dikke verzamelbundels met dierenverhalen: Misschien wisten zij alles en Iedereen was er.

De kinderboeken van Toon Tellegen zijn vaak bekroond. Hij won meerdere Gouden en Zilveren Griffels. Juffrouw Kachel werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs, in 1994 kreeg hij die prijs ook voor Bijna iedereen kon omvallen. Met De genezing van de krekel won hij in 2000 de Gouden Uil. In 1997 werd zijn gehele oeuvre bekroond met de Theo Thijssenprijs.

Nieuws