Dani Bennoni

Dani Bennoni

(Lang zal hij leven)

Bart Moeyaert
NUR: 284 12-15, 15+ jaar, voor volwassenen

Een jongen bindt de strijd aan tegen het noodlot. Een zomerse ochtend lang vecht hij met opeengeklemde kaken, met alle middelen die hem ten dienste staan. De oorlog wint. Of het leven. Het is maar hoe je het bekijkt.
Vlaanderen, zomer 1939. De oorlogsdreiging neemt tastbare vormen aan, de mobilisatieoproepen regenen over dit land, waar al een generatie eerder nagenoeg alle jonge mannen door het oorlogsgeweld zijn weggevaagd.
De wat kleine, tengere Bing weet daarvan niets. Hij weet wel dat zijn grote broer Moon als soldaat vertrokken is, en dat zijn moeder sindsdien niet meer uit haar slaapkamer komt. Zijn zus twijfelt eraan of ze Moon ooit nog zullen terugzien. Bing wil niet twijfelen. Moon komt terug en dan zal Bing zelf een grote broer zijn, een voetballer als Moon. Dani Bennoni is Moons grote voetbalheld. Dani Bennoni zal Bing moeten leren voetballen, ook al lijkt dat een onbegonnen zaak. Maar dan ligt er ook voor Dani de gevreesde oproep.
Bing wil het lot bezweren, en hij doet dat met al zijn vermogens. Hij intrigeert, hij konkelt, hij perst af, bijgestaan door zijn boezemvriend Lenny, die weliswaar een te kort been heeft, maar niet op zijn achterhoofd is gevallen. De twee vechten tot het bittere eind.
Het zou geen Moeyaert zijn, als dit het hele verhaal was. Zijn taal is helder, zijn woorden weloverwogen, maar juist tussen die bedrieglijk eenvoudige regels zit een tweede waarheid. Een ander verhaal, dat niet minder intens en heftig is.

In de pers
'Een kleinood, stilistisch afgewerkt tot in de details.' - Juryrapport Boekenwelp 2005

'Moeyaert is echt een meester in het onopvallend en slim invlechten van een verhaal (of een epische onderstroom in het eigenlijke, op de voorgrond staande verhaal). Op deze wijze creëert hij een (literaire) volheid, rijpheid en broeierige spanning die je zó niet vaak in de jeugdliteratuur aantreft.' - Trouw

'Moeyaert dwingt de lezer in de rol van voyeur. Je kijkt, geniet en schrikt. […] [Moeyaert] ontdoet mensen van hun maskers en kijkt dwars door verbaal en non-verbaal gelegde rookgordijnen heen. En toont ze volmaakt en onvolkomen. Meer dan ooit stoot Moeyaert genadeloos door. Tot in je ziel.' - Leeswelp

'Moeyaert spint de hele intrige uit als een ingenieus web vol dubbelzinnige hints, verdraaide verhoudingen en onuitgesproken emoties. Wat eerst een onschuldig en naïef kinderspel lijkt, wordt algauw een smerig en doortrapt gemanoeuvreer dat door de jonge uitvoerders, in een perfecte imitatie van het grotemensengesjoemel, voortdurend wordt 'gerechtvaardigd'. Het doel heiligt de middelen.' - De morgen

'This moving novel strongly depicts the physicalsness of Bing's longing for his brother.' - Booklist