Een huis voor Harry verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019

dinsdag, 17 april 2018

Een huis voor Harry van Leo Timmers is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019! Het prentenboek staat centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen, die in de ochtend van woensdag 23 januari 2019 landelijk worden gestart met Het Nationaal Voorleesontbijt. Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen komt het Prentenboek van het Jaar volgend jaar uit in een mini-editie voor € 4,95 inclusief app.

Naast Een huis voor Harry hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen voor de Prentenboek TopTien, negen andere prentenboeken gekozen. Tijdens De Nationale Voorleesdagen, van woensdag 23 januari t/m zaterdag 2 februari, krijgen deze tien boeken extra aandacht:

Als ik een dinosaurus had van Alex Barrow en Gabby Dawnay (Querido Kinderboeken)
De kale boom van Tamara Bos en Barbara de Wolf (De Vier Windstreken)
Dino’s bestaan niet van Mark Janssen (Lemniscaat)
Gulzige geit van Petr Horácek (Lemniscaat)
Heb jij misschien Olifant gezien? van David Barrow (Gottmer)
Ossip en de onverwachte reis van Annemarie van Haeringen (Leopold)
Panda wil een vriendje van Jonny Lambert (Veltman)
Plasman van Jaap Robben en Benjamin Leroy (Gottmer)
Waar is Beer? van Emily Gravett (Gottmer)

Leo Timmers
Leo Timmers begon op zijn twaalfde strips te tekenen. Na zijn studies publiciteit en grafische vormgeving illustreerde hij voor verschillende bladen (Knack, Humo, De Standaard), maakte omslagen voor jeugdromans en illustreerde prentenboeken. Blij met mij, bekroond met een Boekenpluim, was het eerste prentenboek dat hij ook zelf heeft geschreven. Voor het woordenloze Boem kreeg hij zowel de Boekenpauw als de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Die laatste prijs ontving Leo Timmers al zeven keer, in 2017 voor Garage Gust. Wij samen op stap won een Zilveren Griffel. Van verschillende van zijn boeken worden ook animatiefilms gemaakt.

De Nationale Voorleesdagen
De belangrijkste criteria bij het kiezen van de Prentenboek TopTien en het Prentenboek van het Jaar zijn dat het boek een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties heeft en bovendien voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters. Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne is een initiatief van Stichting Lezen en vindt in 2019 voor de 16de keer plaats.