Gerda Dendooven wint Woutertje Pieterse Prijs

winnaar wppGerda Dendooven is de winnaar van de dertigste Woutertje Pieterse Prijs 2017. Zij ontving de prijs voor haar eigenzinnige en actuele prentenboek Stella. De prijs, waaraan een oorkonde en een bedrag van € 15.000,- is verbonden, werd op zaterdag 8 april voor de 30e keer uitgereikt.

De jury, onder leiding van juryvoorzitter Noraly Beyer, koos voor Stella omdat dit ‘een boek is dat in dansende taal en robuuste beelden een verontrustend verhaal vertelt, dat schuurt maar licht van toon is. Het is een tijdloos verhaal dat tegelijkertijd dicht op de huid van de actualiteit geschreven is, dat onnadrukkelijk nadrukkelijk laat zien hoe klein wij denken als de grote buitenwereld aanklopt. Stella is een pleidooi voor grenzeloos lezen en grenzeloos denken.’

Gerda Dendooven
Gerda Dendooven (Kortrijk, 1962) werkte na haar studie grafische kunsten enkele jaren als begeleidster van artistieke kinderateliers in verschillende musea. Sinds 1992 doceert ze grafische vormgeving aan het Hoger St.-Lucas Instituut in Gent. Naast kinderboeken illustreert zij krantencolumns en boeken voor volwassenen. Ook schrijft ze toneelteksten en kinderboeken. Haar werk werd eerder al bekroond een Zilveren Penseel, de Boekenpauw en een Gouden Uil. In 2004 ontving ze de prestigieuze driejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs.

Nominaties
Naast Stella nomineerde de jury Aap Beer Zebra van Bette Westera & Henriette Boerendans, De ring van Koning Salomo van Lida Dijkstra & Martijn van der Linden, Het grootste en leukste beeldwoordenboek ter wereld van Tom Schamp, Hoe Tortot zijn vissenhart verloor van Benny Lindelauf & Ludwig Volbeda en Op een ochtend vroeg in de zomer van Toon Tellegen & Sylvia Weve. De genomineerden ontvingen naast een oorkonde een geldbedrag van € 1000,- per boek.

Woutertje Pieterse Prijs
De Woutertje Pieterse Prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- of kinderboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. Dit jaar bestond de jury naast Noraly Beyer uit Anne-Gine Goemans, Jen de Groeve, Mirjam Noorduijn en Peter de Kan.

Klik hier voor het lesmateriaal bij Stella – ster van de zee.