Gideon Samson wint Gouden Lijst 2015

woensdag, 15 april 2015

Vanmiddag is tijdens de Dag van de Jonge Jury bekend gemaakt dat de Gouden Lijst 2015, de prijs voor het beste jeugdboek voor 12 tot 15 jaar van 2015, is toegekend aan Overspoeld van Gideon Samson. Aan de prijs is een geldbedrag van €1.500,- verbonden.

Over het boek
Op 26 december 2004 bevond de Nederlander Julius ’t Hart zich op het strand van Sri Lanka. Na een heftige vrijwilligersbaan in een weeshuis is het even tijd voor ontspanning. Dan slaat het noodlot toe, de allesverwoestende tsunami treft de kust van Sri Lanka.
Gideon Samson maakte van Julius’ verhaal het boek Overspoeld.

Overspoeld verscheen in de SLASH-reeks, boeken door bekende auteurs, geschreven samen met een jongere wiens verhaal wordt verteld. Andere boeken in deze reeks waren onder andere van Edward van de Vendel, Bibi Dumon Tak en Mirjam Oldenhave.

De pers over het boek
‘ Het is zo goed omdat het niet alleen een aangrijpend verslag van de ramp biedt, maar ook een gevoelig portret van een levensechte student.’ – Trouw

‘meeslepend en levensecht, supermooie vorm […] het beste boek van Gideon Samson tot nu toe.’ – 7Days

‘Ik was direct gegrepen door het verhaal van Pieter en kon het boek onmogelijk wegleggen. […] Boeken van dit literair gehalte zou ik graag nog veel meer zien.’ – Friesch Dagblad

Foto: Adrie MouthaanFoto: Adrie Mouthaan

Over de auteur
Gideon Samson schreef verschillende kinderboeken, waarvan de verpletterende jeugdroman Zwarte Zwaan de meest recente is. Hij won tweemaal de Zilveren Griffel en was eerder genomineerd voor de Gouden Lijst.
Onder het pseudoniem Menno Fernandes verscheen een bundeling columns waarin hij vertelt over zijn ervaringen als scheidsrechter bij het amateurvoetbal.