Heel Nederland viert feest met Jip en Janneke – Annie M.G. Schmidt-week 2017

woensdag, 3 mei 2017

Logo AMG week vierkant

Op woensdag 10 mei gaat de Annie M.G. Schmidt-week 2017 van start. Tot en met 20 mei, de geboortedag van Annie, staan in het hele land Jip en Janneke centraal. Onder het thema Heel Nederland viert feest met Jip en Janneke staan alle boeken van het bekendste kleuterduo van het land in het zonnetje.

 

Jip en Janneke 65 jaar

Dit jaar is het 65 jaar geleden dat het eerste verhaal over Jip en Janneke verscheen in Het Parool. Fiep Westendorp maakte er de herkenbare zwart-wit illustraties bij. In de jaren zeventig verschenen de verhalen van Jip en Janneke in het kindertijdschrift Bobo, waarvoor Fiep Westendorp nieuwe illustraties maakte, in kleur. De directe, grappige toon van Annie M.G. Schmidt en de kenmerkende zwart-wit illustraties van Fiep Westendorp blijven tot ieders verbeelding spreken. De 5 kleine boekjes met verhalen over Jip en Janneke zijn evenals de dikke verzamelbundel nog steeds populair. Ook nieuwe uitgaven, zoals Takkie (een boekje met de leukste verhalen over de hond van Jip en Janneke, met een aaibare Takkie op de cover) en Met Jip en Janneke door Nederland zijn steevast een succes.

Jip en Janneke staandersOp de foto met Jip en Janneke

In 150 boekhandels in het land kun je de hele Schmidtweek op de foto met Jip en Janneke. Speciaal voor de feestweek werden er 150 kartonnen Jip en Jannekes op kleuterhoogte gemaakt en verspreid. Op de website www.anniemgschmidtweek.nl kun je vinden waar ze bij jou in de buurt staan.

 

 

Nieuwe boeken

Dit jaar verschenen er drie nieuwe boeken ter gelegenheid van de Schmidtweek.

 

Twee kartonboekjesZowel Jip als Janneke hebben nu hun eigen kartonboekje!

 

Met korte voorleesteksten en klassieke illustraties. Een supercadeautje voor de kleinste jongens en meisjes.

 

 

Schmidt - A year in HollandA Year in Holland with Jip and Janneke is een eerste kennismaking met Jip en Janneke (en Nederland) voor anderstaligen – en een eerste kennismaking met de Engelse taal voor Nederlandse kleuters en peuters. Dit boek is de Engelse versie van Met Jip en Janneke door Nederland. Uiteraard met illustraties in kleur van Fiep Westendorp.

 

Scholen

Ook dit jaar werden er speciaal voor het onderwijs lessuggesties gemaakt. De lessuggesties zijn gratis via de website www.anniemgschmidtweek.nl te downloaden en zijn geschikt voor kinderen van groep 1 tot en met groep 4.

 

Annie M.G. Schmidt-week

De Annie M.G. Schmidt-week wordt dit jaar voor de 15e keer gevierd. Al vanaf 2003 wordt in de week rond 20 mei, de geboortedag van Annie, de Schmidt-week georganiseerd. Een week waarin het werk van de schrijfster centraal staat, telkens met een ander thema.

 

Alle informatie over de Annie M.G. Schmidt-week 2017 is te vinden op de wesbite www.anniemgschmidtweek.nl.