Hommage aan Sieb Posthuma

donderdag, 28 september 2017

WerkEm. Querido’s Kinderboekenuitgeverij en Teylers Museum eren de in 2014 overleden tekenaar Sieb Posthuma met een bijzonder boek én een tentoonstelling die de illustrator van een onbekende kant laten zien.

Veel kinderen zijn opgegroeid met de vrolijke tekeningen van Sieb Posthuma. De prentenboeken over Rintje en Aadje Piraatje zijn nog altijd populair. Maar de tekenaar deed zoveel meer; hij illustreerde voor tijdschriften, maakte boekomslagen en ontwierp theaterdecors.

Als eerbetoon aan de veelzijdige tekenaar brengt Em. Querido’s Kinderboekenuitgeverij het boek Werk uit: een dwarsdoorsnede van Posthuma’s nalatenschap. Werk is een feest van kleur en originaliteit, dat bewijst dat Posthuma tot de grote klassieke illustratoren behoort. Hoewel humor nooit ver te vinden is in het werk van Posthuma, heeft een aantal van zijn tekeningen ook een melancholieke ondertoon en zien we een heel andere kant van de illustrator doorschijnen.

De tentoonstelling in Teylers museum zal te bewonderen zijn van 10 oktober 2017 tot en met 14 januari 2018. Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop voor de tentoonstelling.

Sieb Posthuma
Het oeuvre van Sieb Posthuma (1960-2014) strekt zich uit over diverse disciplines. Hij was schrijver en illustrator van prentenboeken en illustreerde voor diverse dag- en weekbladen. Voor de kinderpagina van NRC Handelsblad maakte hij een wekelijkse serie rondom foxterriër Rintje. Daarvan werd in 2016 een 26-delige animatieserie gemaakt die is vertoond op de Nederlandse, Belgische en Finse televisie. Posthuma ontving tijdens zijn carrière diverse prijzen, waaronder twee Gouden Penselen.