Koe Hermien eindelijk in het Koeienparadijs

maandag, 12 februari 2018

Koe Hermien ontsnapte aan het slachthuis en mag na maanden rondzwerven weer aansterken in het koeienrusthuis. Bibi Dumon Tak en Hans van der Meer maakten Het Koeienparadijs, een boek vol verhalen van koeien die weg moesten voor de dood, maar het leven kregen. In Het Koeienparadijs staan prachtige foto’s en verhalen van bijzondere koeien en ossen die zijn terechtgekomen in koeienrusthuis De Leemweg. Allemaal vertellen ze in dit boek het verhaal van hun leven.

‘Warm relaas met stralende foto’s maakt de melkkoe invoelbaar. Als je dit warme boek uithebt, gun je elke koe zo’n plek.’ – Bas Maliepaard, Trouw

Gouden Griffel-winnares Bibi Dumon Tak is op haar best als ze over dieren schrijft. Haar schrijverschap begon met de ontsnapping van koe Viktoria uit het slachthuis, in 1998. Bibi bezocht de boerderij van Bert Hollander waar Viktoria stond in 1999 en trof daar al die aan de slacht ontsnapte dieren. Ze besloot een non-fictieboek over koeien te schrijven, met het verhaal van Viktoria en haar lotgenoot Claartje als openingshoofdstuk. Het Koeienboek verscheen in 2001 en kreeg een Zilveren Griffel.

Toen de Leemweg vorig jaar 20 jaar bestond wilden boer Bert en Bibi een boek maken over alle bewoners van De Leemweg. Steef Liefting, de vormgever van het boek, bracht Hans van der Meer en Bibi Dumon Tak samen, en zo maakten ze gedrieën dit boek.

Fotograaf Hans van der Meer is onder meer bekend van zijn foto’s van voetbalvelden, Hollandse velden, en het fotoboek voor kinderen, Schapen tellen. Hij fotografeerde daarnaast onder meer voor het Parool en de Volkskrant.