Martha Heesen wint Gouden Lijst 2012

dinsdag, 14 augustus 2012

Vango. Tussen hemel en aarde genomineerd in categorie vertaalde jeugdboeken

Op 15 augustus zijn de nominaties voor de Gouden Lijst bekendgemaakt. Bajaar van Martha Heesen ontvangt deze prijs voor jeugdboeken in de leeftijd van 12 tot 15 jaar in de categorie oorspronkelijk Nederlandse boeken.

Bajaar is het enige boek in deze categorie dat door de jury is genomineerd, en daarmee meteen de winnaar. ‘Een prachtig en ontroerend, knap geconstrueerd boek, waarin het poëtische verhaal van Julia, haar oma en haar vijf zusjes, en hun kameraadschap met het paard Bajaar, zich langzaam ontvouwt’, aldus de jury.

In de categorie Vertalingen zijn vier boeken genomineerd. Vango. Tussen hemel en aarde (Timothée de Fombelle) is een van de vier kanshebbers. Op 15 september wordt de Gouden Lijst 2012 uitgereikt aan Martha Heesen tijdens de Middag van het Kinderboek. Deze middag wordt ook de winnaar in de categorie Vertalingen bekendgemaakt.

Martha Heesen (Oisterwijk, 1948) is schrijfster en vertaalster. Ze debuteerde in 1993 met Het Plan-Stoffel (Querido) en werkt sindsdien aan een hecht en kwalitatief hoogstaand oeuvre. Ze ontving drie jaar achter elkaar een Zilveren Griffel: in 2000 voor De vloek van Cornelia, in 2001 voor Mijn zusje is een monster en in 2002 voor Stekels. Een ander hoogtepunt is Toen Faas niet thuiskwam, waarvoor ze in 2004 de Gouden Uil ontving. In het bekroonde Bajaar draait het om de 13-jarige Julia die in de jaren na de Tweede Wereldoorlog met haar grootmoeder en haar vijf jongere zusjes op het Brabantse platteland wacht op een bericht van hun vermiste vader.

De Gouden Lijst is een prijs voor de best geschreven jeugdboeken in de leeftijdscategorie van 12 tot 15 jaar. De prijs werd in 2011 in het leven geroepen en zal jaarlijks worden uitgereikt aan maximaal twee boeken, één in de categorie Nederlandstalig en één in de categorie Vertalingen. Aan de prijs is een bedrag van € 1500,- verbonden.

Kijk voor een overzicht van de genomineerden op de website van de CPNB.