Nominaties Woutertje Pieterse Prijs 2016

woensdag, 17 februari 2016

Op 17 februari zijn in het radioprogramma Opium op 4 de zes genomineerde boeken voor de Woutertje Pieterse Prijs 2016 bekend gemaakt. Drie van de titels zijn gepubliceerd door uitgeverij Querido:

Genomineerden Woutertje Pieterse Prijs 2016Stem op de Okapi! – Edward van de Vendel & Martijn van der Linden

De Hemel – Bart Moeyaert en Gerda Dendooven

Tijs en de eenhoorn – Imme Dros & Harrie Geelen

 

De Woutertje Pieterse Prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro. De winnaar van de 29ste editie wordt op 9 april 2016 bekendgemaakt in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.  Eerdere winnaars waren onder meer Joke van Leeuwen, Toon Tellegen, Paul Biegel, Benny Lindelauf, Marjolijn Hof en Hans Hagen.

De eerste Woutertje Pieterse Prijs (1988) ging naar Imme Dros, voor haar boek Annetje Lie in het holst van de nacht. Ook in 2006 won zij de prijs, samen met Harrie Geelen, dit keer voor het boek Bijna jarig. Ook Bart Moeyaert (2001, Broere) en Edward van de Vendel (2004, Superguppie) wonnen de prijs al eerder. Voor zowel Martijn van der Linden als Gerda Dendooven zou het de eerste keer zijn dat ze de prijs winnen.

De jury over…
De Hemel, Bart Moeyaert en Gerda Dendooven:
De dood is als een oudere broer, of een lege plek aan tafel. Hij kent jou door en door, jij kent hem steeds beter, maar nooit helemaal. Prozaïsch en poëtisch tegelijk, krachtig en subtiel is deze lichtvoetige evocatie in woord en beeld van de eenzame mens.

Stem op de Okapi, Edward van de Vendel en Martijn van der Linden:
Lichtvoetig verkennend of gedreven door ongebreidelde fantasie trachten schrijver en illustrator het ongrijpbare in de aard van een ‘schitterend en stil mysteriedier’ te vatten. De okapi danst, ontroert en verrast op iedere bladzijde: de okapi is poëzie.

Tijs en de eenhoorn: Imme Dros en Harrie Geelen:
Kleurrijke en expressievolle vertelling in woord en beeld over de zoektocht van een jongetje en zijn gefantaseerde eenhoorn naar de plek waar ze thuishoren. Een subtiele maar lichtvoetige ode aan de troostrijke kracht van de verbeelding.

Alle genomineerden voor de Woutertje Pieterse Prijs 2016
Thé Tjong-Khing voor Bosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal… (Leopold)
Bart Moeyaert en Gerda Dendooven voor De Hemel (Querido)
Joukje Akveld voor Een aap op de WC, een dierentuin in oorlogstijd (Hoogland & Van Klaveren)
Ted van Lieshout voor Rond vierkant vierkant rond (Leopold)
Edward van de Vendel en Martijn van der Linden voor Stem op de Okapi (Querido)
Imme Dros en Harrie Geelen voor Tijs en de eenhoorn (Querido)