Overspoeld en Valavond genomineerd Dioraphte Literatour Prijs 2015

dinsdag, 17 maart 2015

Genomineerden Dioraphte Literatour Prijs 2015 bekend

De tien genomineerde boeken voor de Dioraphte Literatour Prijs (DLP) zijn bekend. De DLP is dé prijs voor het beste jongerenboek van het afgelopen jaar en bestaat uit twee juryprijzen en een publieksprijs. Het is de eerste keer dat twee jongeren de jury versterken. Voor de publieksprijs kunnen jongeren tussen de 15 en 18 jaar vanaf maandag 23 maart stemmen op hun favoriete boek via www.literatour.nu. De drie winnaars ontvangen ieder een geldbedrag van € 15.000,-. Stemmen kan tot vrijdagmiddag 27 maart 12:00 uur. De winnaars worden diezelfde middag bekendgemaakt tijdens de uitreiking in het Theater van ’t Woord, Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Genomineerd voor de Juryprijs in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig zijn Overspoeld van Gideon Samson en Julius ’t Hart en Valavond van Marita De Sterck

Overspoeld

De eindexamens zijn voorbij en Pieter wil weg, de wereld zien. Via een vrijwilligersorganisatie komt hij terecht op Sri Lanka, waar hij Engelse les gaat geven op een school voor dove en blinde kinderen. Het is een leerzame en mooie tijd, en dat wordt alleen maar beter als hij rond kerst een paar dagen naar zee gaat. Op het strand ontmoet Pieter de Zweedse Elin en hij wordt verliefd op haar. Maar dan wordt de kust van Sri Lanka getroffen door een enorme vloedgolf, die alles wat op haar weg komt vernietigt.

Gideon Samson is bekend van onder andere Ziek en Zwarte zwaan (allebei bekroond met een Zilveren Griffel). Overspoeld schreef hij samen met Julius ’t Hart, die in 2004 vrijwilligerswerk deed op Sri Lanka toen dat eiland getroffen werd door een tsunami.

Valavond

Op Pinksteravond 1935 leert de zestienjarige Mona in café De Londres de knepen van het vak: met drankjes knoeien en mannen geld aftroggelen. Ze wordt stapelverliefd op bakker Stan, maar die wil Marieke. En Marieke kan niet kiezen tussen Stan en zijn neef. Mona speelt een gevaarlijk spel als ze haar beste klant, een sluwe Jodenjager, uithoort.

In volle oorlogstijd neemt ze een eigenzinnig besluit dat het leven van haar vrienden voorgoed overhoop gooit. Maar mag ze wel rommelen met mensen zoals ze foefelt met drankjes?

Valavond is gebaseerd op mondelinge getuigenissen over liefde en leven in Mariaburg (bij Antwerpen), destijds beroemd om de ‘warme cafés’ die tot leven kwamen als de avond viel.

‘Valavond gaat over feiten en personages die verteld moeten worden.’ – Historicus Bruno De Wever

MARITA DE STERCK ontving voor haar boeken onder meer de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer, de Halewijnprijs, een Gouden en twee Zilveren Zoenen en de Boekenleeuw.