Rob Ruggenberg genomineerd voor de Jonge Jury 2017

maandag, 8 mei 2017

Logo JJ17Haaieneiland, het boek van Rob Ruggenberg, is doorgedrongen tot de top 3 van de Jonge Jury 2017. Tot 1 mei stemden ruim twaalfduizend jongeren tussen de twaalf en zestien jaar voor de Jonge Jury op hun favoriete boek. Nu de stemmen zijn geteld, is bekend welke drie genomineerde titels kans maken om de Prijs van de Jonge Jury 2017 te winnen.

Prijs van de Jonge Jury

Jongeren tussen de twaalf en zestien jaar in de onderbouw van het voortgezet onderwijs werden dit schooljaar uitgedaagd om de elf Leestips te lezen en vervolgens te stemmen op hun favoriete boek. Tot 1 mei konden zij op deze boeken stemmen via stemansichten, -formulieren en de online stemmodule en zo bepalen wie de Prijs van de Jonge Jury wint. De titels waarop gestemd kon worden, moesten in de periode van augustus 2015 tot en met december 2016 zijn verschenen. De drie boeken met de meeste stemmen zijn genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2017.

Naast Haaieneiland zijn ook Kapot (Carry Slee) en Schuld (Mel Wallis de Vries) genomineerd. Op De Dag van de Jonge jury, 7 juni, wordt in TivoliVredenburg de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt en de Prijs van de Jonge Jury uitgereikt.

HaaieneilandRuggenberg - haaieneiland

Haaieneiland is het op feiten gebaseerde verhaal van een Nederlandse jongen die in 1722, samen met vier volwassen matrozen, wegloopt op Takapoto, een klein, afgelegen koraaleiland in de Stille Zuidzee. Enkele dagen eerder is een van de drie expeditieschepen van Jacob Roggeveen daar op het rif gelopen en vergaan. Het kleine atol lijkt een paradijs, maar het blijkt een hel. Een jaar later is de jongen de enige van de vijf weglopers die nog in leven is.

Om dit boek te kunnen schrijven heeft Ruggenberg een paar maanden op het kleine atol Takapoto gewoond. Takapoto, dat nauwelijks bereikbaar is, telt nu een paar honderd inwoners. Kijk voor meer informatie over het boek en de tijd die Ruggenberg op het eiland doorbracht op www.haaieneiland.nl    

Rob Ruggenberg won de Prijs van de Jonge Jury eerder in 2013, met zijn boek Ijsbarbaar.