Toon Tellegen en Marit Törnqvist Nederlandse inzendingen Astrid Lindgren Memorial Award

donderdag, 17 mei 2018

Toon Tellegen en Marit Törnqvist zijn door de Auteursbond gekozen als inzending voor de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award.

De jaarlijkse award wordt toegekend aan ‘werk van de hoogste kwaliteit, en in de geest van Astrid Lindgren’. Dat kan werk zijn van een schrijver, een illustrator of een lees-bevorderende instelling of persoon. Toon Tellegen vertegenwoordigt Nederland in de categorie schrijvers. Marit Törnqvist is voorgedragen als buitenlandse auteur/illustrator.

Daarnaast is De Schrijverscentrale voorgedragen in de categorie leesbevorderende instelling en de Internationale Jugendbibliothek in München als buitenlandse lees-bevorderende instelling.

Toon Tellegen is vooral bekend met zijn wonderlijke en filosofische korte verhalen over dieren, maar hij produceert ook gedichten en romans. Zijn werk is zowel voor kinderen als volwassenen interessant. Het behandelt alle aspecten van leven en dood, is toegankelijk, maar heeft ook diepgang en biedt ruimte voor interpretatie.

Marit Törnqvist is niet alleen voor haar schitterende teksten en illustraties voorgedragen, maar ook voor haar baanbrekende, door kunst en liefde gedragen werk voor vluchtelingen over de gehele wereld.

De kandidaten worden voorgedragen door internationale organisaties die zich bezighouden met kinder- en jeugdliteratuur. Naast de Auteursbond mogen ook IBBY, het Letterenfonds, SQWBI en Guus Kuijer, de prijswinnaar uit 2012, genomineerden voordragen. De winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award wordt volgend jaar bekend gemaakt.