Vier Griffels en vier Vlag en Wimpels

donderdag, 26 juni 2014

Op 26 juni werden tijdens de MidzomerKinderboekenBorrel de winnaars van de Zilveren Griffels, Penselen, Paletten en Vlag en Wimpels bekendgemaakt. Querido won vier Zilveren Griffels en vier Vlag en Wimpels.

De Griffels

In de categorie tot 6 jaar ging er een Zilveren Griffel naar Wij samen op stap van Jean Reidy, in een vertaling van Bart Moeyaert. De jury: “Een verhaal, een avontuur dat blinkt van eenvoud, waarin de woorden uitnodigen tot onderzoek en de beelden de rest vertellen. Hoe Jean Reidy en Leo Timmers van zoiets eenvoudigs zoiets moois kunnen maken. En hoe Bart Moeyaert niet vertaalt, maar hertaalt.”
In de categorie 6 tot 9 jaar werd er een Zilveren Griffel uitgereikt aan Jef Aerts voor Groter dan een droom, dat hij samen met Marit Törnqvist maakte. De jury: “Wat een ongelooflijk gelukkige samenwerking. Wat een troostrijk verhaal voor iedereen met én zonder verdriet”
In de categorie vanaf 9 jaar ging er een Zilveren Griffel naar Vissen smelten niet van Jef Aerts. Twee Zilveren Griffels voor hem dus dit jaar, bijzonder! De jury: “In taal die even raak als origineel is, schept Jef Aerts een bijzondere sfeer. Nostalgisch, surrealistisch en tijdloos. […] Vissen smelten niet is een jeugdroman die alle ambities waarmaakt.”
In de categorie poëzie was er een Zilveren Griffel voor Ik zoek een woord, een bundel samengesteld door Hans en Monique Hagen (en dus een beetje voor iedere dichter waarvan een gedicht in de bundel is opgenomen). De jury: “Teveel om op te noemen, een bundel om in te blijven bladeren. Hoera dat Hans en Monique Hagen hun verzameling met ons wilden delen. Geweldig dat dit boek voorhanden is. Dit kan een leven lang mee.”

De Vlag en Wimpels

Vlag en Wimpels van de Griffeljury gingen naar Mijn bijzonder rare week met Tess van Anna Woltz, De regels van drie van Marjolijn Hof en Ik juich voor jou van Edward van de Vendel.
Een Vlag en Wimpel van de Penseeljury ging naar Dit is Oele voor de illustraties van Ingrid Godon. De tekst is van Imme Dros.