Winnaar kinderjuryprijs Thea Beckmanprijs 2015

maandag, 21 september 2015

De Kinderjury van de Thea Beckmanprijs 2015 heeft De boogschutter van Hirado gekozen als winnaar.

De prijs werd op zaterdag 19 september 2015 uitgereikt in het Archeon, in Alphen aan de Rijn.
De kinderjury vond De boogschutter van Hirado het mooiste historische jeugdboek van de laatste twee jaar, in de categorie twaalf jaar en ouder.

De kinderjury bestond uit acht kinderen, onder leiding van Marte Jongbloed. De juryleden (12-16 jaar) lazen de zes genomineerde boeken en maakten daaruit – na lange discussies – hun keuze.

Juryrapport
In haar rapport zegt de kinderjury dat het boek schokkende feiten bevat, dat het moeilijk was om het boek weg te leggen, en dat het er af en toe op leek alsof je het avontuur als lezer zelf meemaakt. Sommigen vonden het verhaal wel wat bloederig.
Schrijver Rob Ruggenberg was ontzettend blij met de prijs. Al twee keer eerder was een boek van hem genomineerd voor de Thea Beckmanprijs: Het verraad van Waterdunen in 2006 en Manhatan in 2009, maar toen won hij niet.

Film
Studenten van de Willem de Kooning Academie maakten bij elk van de zes titels een korte film.
De film over Robs boek werd gemaakt door Daan van Beek.

De Thea Beckmanprijs
De Thea Beckmanprijs werd ingesteld in 2002, op initiatief van het Historisch Nieuwsblad en de Schrijvers van de Ronde Tafel, toen nog onder de naam Bontekoeprijs. In 2004 werd de prijs naar de overleden schrijfster Thea Beckman vernoemd.
Vanaf 2011 wordt de prijs jaarlijks toegekend aan afwisselend boeken voor lezers tot en met 12 jaar (even jaren) en voor lezers vanaf 13 jaar (oneven jaren). In 2015 waren dus de boeken voor de wat oudere lezers aan de beurt. Er is een volwassenenjury en een kinderjury, die onafhankelijk van elkaar een prijs toekennen.