Wolf Erlbruch wint ALMA 2017

wolf-erlbruch2

Op dinsdag 4 april is op de jaarlijkse boekenbeurs in Bologna de winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award 2017 bekendgemaakt. De prijs wordt uitgereikt aan illustrator Wolf Erlbruch.

De jury van de ALMA prijst Erlbruch voor het toegankelijk maken van existentiële vragen voor lezers van alle leeftijden. Erlbruch zelf zei in een reactie deze prijs nooit verwacht te hebben en nog wel dacht enige tijd in shock te zijn. In mei volgt de uitreiking van de prijs, waar een geldbedrag van 5 miljoen Zweedse Kronen (ongeveer 525.000 Euro) aan vast zit.

Wolf Erlbruch (Wuppertal, 1948) volgde een opleiding aan de kunstacademie in Essen. Toen hij in 1983 een zoon kreeg maakte hij illustraties bij een boek als cadeau aan zijn zoon. Daarop volgde het boek Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft. Dat boek is inmiddels wereldberoemd. Zijn debuut als auteur maakte hij met De verschrikkelijke vijf.

De illustraties van Erlbruch zijn gemaakt van verschillende materialen, met verschillende technieken. Het zijn vaak collages. De figuren zijn getekend, uitgeknipt, en op een lichte achtergrond geplakt waarbij er veel ‘achtergrond’ te zien is. Dit geeft de lezer de kans om de rest zelf te bedenken.

In 1993 won Erlbruch de Deutsche Jugendliteraturpreis voor zijn gehele oeuvre en in 2006 de Hans Christian Andersen Award. Daarnaast won hij meerdere keren Zilveren Griffels en Penselen. Bij Uitgeverij Querido maakte hij onder andere De eend, de dood en de tulp en Waarom jij er bent.

Ook verschenen de afgelopen jaren Jij en ik en alle kinderen (Bart Moeyaert), Zoen me tot ik spin (met gedichten over de liefde) en Ik juich voor jou (dichtbundel van Edward van de Vendel). Ook bij Het Paradijs (van Bart Moeyaert) verzorgde Erlbruch de illustraties.