Woutertje Pieterse Prijs 2014 voor Marjolijn Hof

donderdag, 6 maart 2014

Marjolijn Hof heeft op 6 maart de Woutertje Pieterse Prijs 2014 gekregen voor De regels van drie. De Woutertje Pieterse Prijs is de prijs voor het beste Nederlandse jeugd- of kinderboek van het jaar. Aan de prijs is een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro verbonden. De prijs werd dit jaar voor de zevenentwintigste keer uitgereikt. De bekendmaking van de winnaar vond plaats in De Balie te Amsterdam.

De regels van drie
Twan en zijn tweelingzus Linde reizen met hun moeder en oma naar IJsland. Ze gaan naar Twans overgrootvader, opi Kas, die daar helemaal alleen woont. Opi Kas kan niet goed meer voor zichzelf zorgen en hij moet mee terug naar Nederland. Maar opi Kas denkt hier heel anders over. Hij heeft een ontsnappingsplan bedacht en vraagt of Twan hem wil helpen. Gelukkig heeft Twan een survivalhandboek meegenomen.
Twan twijfelt. Wat moet hij doen? Opi Kas helpen of het geheime plan verraden?

De jury over De regels van drie
“Wat een schitterend gevoel voor humor heeft deze auteur, wat een geweldige timing, en hoe bijzonder is haar spel met onze taal.”
“Je kan de koude voelen, de sneeuw zien razen, de kliekjes proeven en de bedorven vis ruiken.”
“Het boek is een krachtig pleidooi tegen de betutteling, van kinderen en van ouderen. Ook dat overtuigde ons: de auteur romantiseert de relatie tussen jong en oud niet, maar schetst een authentiek portret van een jongen en een oude man die ondanks vele verschillen uitgroeien tot zielsverwanten met eenzelfde doel. Het pleidooi tegen de betutteling vertaalt zich ook naar de manier waarop de auteur haar verhaal aan de lezer presenteert: op een subtiele manier die veel ruimte laat voor de eigen invulling en verbeelding van de lezer.”

Marjolijn Hof
Marjolijn Hof (Amsterdam, 1956) groeide op in Den Haag. Het liefst wilde ze schrijfster worden. Ze werkte bijna twintig jaar als bibliothecaresse. Ondertussen bleef ze schrijven. Eerst werkte ze mee aan verhalenbundels en schreef ze teksten voor educatieve uitgeverijen. Ook schreef ze teksten voor prentenboeken. Pas in 1999 werd Marjolijn fulltime schrijfster.
Haar eerste jeugdroman was Een kleine kans, dat in 2007 bekroond werd met de Gouden Griffel, de Gouden Uil Jeugdliteratuur Prijs en de Prijs van de Jonge Lezer. Het boek werd in dertien talen vertaald en is in 2011 verfilmd als Patatje Oorlog. De regels van drie schreef ze in een houten huis aan de IJslandse kust, onder zeer winterse omstandigheden.

Lesmateriaal
Het lesmateriaal bij De regels van drie zal vanaf 6 maart 2014 voor iedereen gratis te downloaden zijn op www.woutertjepieterseprijs.nl.