Woutertje Pieterse Prijs 2018 voor Lampje van Annet Schaap

donderdag, 5 april 2018


Annet Schaap is winnaar van de 31e Woutertje Pieterse Prijs, voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar! Zij ontving de prijs voor haar debuut Lampje. De prijs, waaraan een bedrag van € 15.000,- is verbonden, werd vandaag uitgereikt in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond.

De jury, onder leiding van juryvoorzitter Noraly Beyer, koos dit jaar voor “Wervelende taal, voor sfeervol beeld en voor oprechte durf. Voor een illustrator die net als haar hoofdpersoon eindelijk heeft durven toegeven aan haar diepe verlangen te willen schrijven, en nu ineens ook schrijver is. Voor een hoofdpersoon die net als Woutertje Pieterse nieuwsgierig is en de wereld met een onbevangen blik tegemoet treedt.”

Annet Schaap (1965) illustreerde bijna 200 kinderboeken. In Nederland is ze het meest bekend door haar tekeningen bij de succesvolle Hoe Overleef Ik-serie van Francine Oomen. Maar ze illustreerde ook veel boeken van andere geliefde schrijvers, zoals Janneke Schotveld, Manon Sikkel, Jacques Vriens, Annie M.G. Schmidt en Astrid Lindgren. Lampje is haar debuut als schrijver. Hiermee won ze eerder al de Nienke van Hichtumprijs 2017.

Woutertje Pieterse Prijs
De Woutertje Pieterse Prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- of kinderboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. Dit jaar bestond de jury naast Noraly Beyer uit Anne-Gine Goemans, Jen de Groeve, Mirjam Noorduijn en Peter de Kan.

De prijs werd dit jaar mogelijk gemaakt door De Versterking, het Lira Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nederlands Letterenfonds. Vorig jaar ging de prijs naar Stella van Gerda Dendooven (Querido Kinderboeken).