Veel gestelde vragen

Ik wil graag een manuscript of tekeningen insturen. Wat zijn hiervoor de regels?
Wij zijn altijd geïnteresseerd in nieuw werk, zowel in tekst als illustraties. U kunt een kopie van uw werk, voorzien van retourporto, sturen naar:

Em. Querido’s Kinderboekenuitgeverij
t.a.v. de redactie
Wibautstraat 133
1097 DN Amsterdam

Let op: manuscripten of illustraties die per e-mail of via de website binnenkomen worden niet beoordeeld.

Zodra wij uw werk hebben beoordeeld, krijgt u bericht. In verband met het grote aantal inzendingen kan een reactie enkele weken op zich laten wachten; wij streven ernaar u uiterlijk binnen drie maanden te berichten. Afwijzingen worden niet gemotiveerd. Wilt u een uitgebreid beoordelingsverslag, zoek dan contact met Script+.

Ik zoek een boek voor een kind van een bepaalde leeftijd, hoe vind ik dat?
In de zoekfunctie van de site kunt u leeftijdscategorieën aangeven. Hetzelfde kunt u doen met het zoeken op thema’s zoals: vriendschap, geschiedenis, dieren en gedichten.

Ik zou graag in contact komen met een auteur. Hoe kan ik hem/haar bereiken?
Via De Schrijverscentrale (voorheen Stichting Schrijver School en Samenleving) kunt u een auteur uitnodigen voor een schrijversbezoek (een lezing, signeren of voorlezen). De Schrijverscentrale is te vinden op www.schrijverscentrale.nl. Wilt u een auteur uitnodigen voor een interview of iets dergelijks, stuur dan een e-mail naar promotie@wpgmedia.nl.

Heeft u promotiemateriaal voor onze school?
Als we promotiemateriaal hebben (posters, boekenleggers, kaarten, etc.) dan is dat van heel recent uitgekomen boeken. Dat promotiemateriaal sturen wij altijd op naar de boekhandel. Vraag het daar eens!

Ik wil iets weten over een boek van Em. Querido’s Kinderboekenuitgeverij, maar ik kan het niet op de website vinden. Hoe kan dat?
Op onze website staan alleen de leverbare boeken, dat wil zeggen, de boeken die nog gewoon in de winkel verkrijgbaar zijn. De boeken die uitverkocht zijn en niet meer worden herdrukt, staan niet op onze site. Die boeken kunt u lenen in de bibliotheek of u kunt er naar zoeken in een antiquariaat. Voor informatie over die boeken kunt u naar de bibliotheek of verder zoeken op internet.

Ik ben op zoek naar vertaalwerk, correctiewerk of een stageplaats. Is er bij Em. Querido’s Kinderboekenuitgeverij werk voor mij?
Wij werken met een vast bestand aan vertalers, persklaarmakers en correctoren. Stagiaires, op zoek naar een stageplaats, kunnen een sollicitatiebrief met cv opsturen.

Kan Em. Querido’s Kinderboekenuitgeverij ons sponsoren?
Helaas, Em. Querido’s Kinderboekenuitgeverij doet niet aan sponsoring door middel van geld.

Ik wil een fragment uit een bloemlezing overnemen. Hoe gaat dit in zijn werk?
Als u een fragment heeft gevonden in een bloemlezing die door Querido Kinderboeken is uitgegeven, is de kans groot dat Em. Querido’s Kinderboekenuitgeverij niet de oorspronkelijke uitgever is. Wij kunnen dan geen toestemming geven voor overname. Zoek in het colofon, de verantwoording of bibliografie naar de oorspronkelijke uitgever. Wendt u zich met uw verzoek tot overname tot de daar gevonden uitgever.

Ik wil een fragment, gedicht of illustratie overnemen. Hoe gaat dit in zijn werk?
U heeft u vooraf toestemming nodig van de uitgeverij en dient u een overnamevergoeding te betalen. Publicatie zonder toestemming vooraf is onrechtmatig. Toestemming tot overname krijgt u onder de volgende voorwaarden:
– De naam en reputatie van de auteur ondervinden geen schade door de overname
– De overname dient compleet en foutloos te zijn
–  De overname dient te worden voorzien van een correcte bronvermelding: copyright [tekst/illustratie] © [jaartal] by [auteur/illustrator].
– Bij overname van een gedicht, niets wijzigen aan de uitlijning, spelling of het gebruik (of de afwezigheid) van kapitalen.

Voor het aanvragen van toestemming kunt u mailen met rights@wpgmedia.nl

Ik wil graag tekst bewerken voor theater-, toneel-, schoolvoorstellingen. Hoe gaat dit in zijn werk?
Als u een fragment heeft gevonden in een bloemlezing die door Querido Kinderboeken is uitgegeven, is de kans groot dat Em. Querido’s Kinderboekenuitgeverij niet de oorspronkelijke uitgever is. Wij kunnen dan geen toestemming geven voor overname. Zoek in het colofon, de verantwoording of bibliografie naar de oorspronkelijke uitgever. Wendt u zich met uw verzoek tot overname tot de daar gevonden uitgever.
– de auteursvergoeding bedraagt 10% van de uitkoopsom of de recette, met een nader te bepalen voorschot
– u dient het script, via de uitgeverij, ter goedkeuring voor te leggen aan de auteur
– op alle promotionele uitingen dient zorg te worden gedragen voor een complete en foutloze bronvermelding. Mail de informatie over uw plannen (speeldata, locaties, verwacht aantal betalende bezoekers, toegangsprijs) en, indien al beschikbaar, het script naar rights@wpgmedia.nl

Ik wil graag werk van Fiep Westendorp overnemen. Hoe gaat dit in zijn werk?
Overnames van Fiep Westendorp hebben een andere procedure. Voor overnames van illustraties van Fiep Westendorp dient u zich te wenden tot: Fiep Amsterdam bv Minervaplein 25, 1077 TJ Amsterdam Telefoon: +31 020 4714637

Ik heb mijn vraag over het overnemen van werk van Querido Kinderboeken niet in deze FAQ terug kunnen vinden? Wat kan ik nu doen?
Voor vragen kunt u contact opnemen met het Rechtenbureau van Em. Querido’s Kinderboekenuitgeverij via rights@wpgmedia.nl.