Jubelientje

Jubelientje weet precies wat ze wil! Leren drummen en duiken, op judo, een hondje uit het asiel, winnen van oma met dammen. En natuurlijk wil Jubelientje leren lezen en haar naam schrijven, al is die wel erg lang. Elke dag gebeurt er iets bijzonders. En de leukste oma van de wereld zorgt ervoor dat het niet uit de hand loopt.

De boeken van Jubelientje bestaan sinds 1991. Het eerste boek, Jubelientje en haar liefste oma, kreeg direct een Vlag en Wimpel van de Griffeljury. Hans Hagen schreef het eerste verhaal van Jubelientje eigenlijk nog eerder: in 1987 stond het in de Margriet. Vijf Jubelientje-boeken werden Getipt door de Kinderjury. Eén kreeg een Pluim van de Maand.

Sommige Jubelientje-verhalen gaan een beetje over de dochter van Hans Hagen. Toen zij drie was, knipte ze met een scherp schaartje een kussen van de bank kapot. Dat kun je lezen in het verhaal ‘Het schaartje’ in Jubelientje en haar liefste oma. Maar de meeste verhalen zijn verzonnen. De serie omvat vijftien boeken.

Tien losse Jubelientje-boeken zijn gebundeld in drie dikke delen: Heel veel Jubelientje (2010), Jubelientje en het laatste dropje (2011) en Jubelientje leert lezen en schrijven (2012). Jubelientje en de hoed van oma Blootje (2016) is het laatste deel van de serie en verscheen in 2016, het jaar dat Jubelientje 25 jaar bestaat. Om dit te vieren kun je het hele jaar meedoen met de Jubelientje jubileum-wedstrijd!

De tekeningen voor de Jubelientje-boeken zijn gemaakt door Philip Hopman. In 1988 maakte hij zijn eerste boek. En nu heeft hij al meer dan 150 boeken geïllustreerd. Naast de boeken van Hans Hagen illustreerde Philip Hopman boeken van Tjibbe Veldkamp, Nannie Kuiper, Annie M.G. Schmidt, Francine Oomen, Carry Slee en Mies Bouwman.

New title

In de pers:

‘Jubelientje blijft verrassen en blijft fris. Hagen maakt van kleine belevenissen herkenbare kinderavonturen.’ – Leeuwarder Courant

‘Jubelientje is een eigenwijze druif. Met haar grote hoed en schoenen huppelt ze vrolijk door het leven. Ze vraagt haar oma de oren van het hoofd. En bedenkt overal haar eigen oplossingen voor.’ – Kidsweek Junior

‘Sommige personages zijn zo sterk uit het leven gegrepen, dat het lijkt alsof ze bij jou om de hoekwonen. […] Ook na vijftien jaar lijkt jubelientje nog niets van haar frisse kinderblik verloren te hebben. ‘ – De Leeswelp