Lena Lijstje

AFB-THE-20150813-lenatodoLena is een eigenwijs Amsterdams meisje dat lijstjes maakt om orde te scheppen in de warboel in haar hoofd. ‘Ik heet Lena Lijstje. Zo heet ik niet echt hoor, zo noemen mijn vader en moeder me, omdat ik altijd overal lijstjes voor maak. Dat doe ik omdat ik nooit kan kiezen. En ook om de dingen beter te begrijpen. Lijstjes maken ruimt je hoofd op, en dat is wel nodig bij mij, want ik heb een veel-gedachten-hoofd.’

AFB-THE-20150813-lenavriendinnenFrancine Oomen schreef vier boeken over Lena’s ingewikkelde leven: Lena Lijstje Het geheim van Lena LijstjeDe reis van Lena Lijstje en De droom van Lena Lijstje. In Lena’s leven gebeurt van alles! Haar ouders gaan scheiden, ze krijgt niet één, maar twee stiefmoeders, waarvan er een wel haast zeker een heks is. Ze is voor het eerst verliefd (op haar stiefbroer Peet), heeft haar handen vol aan Bibberbertje én aan haar vriend Theo, die zwerver is van beroep en in het park woont. En nog veel meer dingen.AFB-THE-20150813-lenalijstjezit

Lena heeft ook heel veel geheimen en dromen: ze wil dolgraag de hoofdrol in de afscheidsmusical van school, verkering krijgen en haar ouders weer samenbrengen. Sommige dromen komen niet uit, maar andere wel. Ook al loopt het niet altijd zoals ze gedacht had.

Misschien vind jij het ook wel handig om je gedachten op papier te zetten? Dan zijn ze meteen veel helderder in je hoofd. Mensen zonder dromen en wensen vindt Lena maar saaie suffe klapsigaren. Lena heeft nog altijd een hele lijst met dromen en wensen, want van dromen word je blij!

Er is ook een dikke bundel (meer dan 500 bladzijden!) waarin je alle vier de boeken kunt vinden: De dikke Lena Lijstje. Francine Oomen maakte zelf de tekeningen in alle Lena Lijstje-boeken.